FO: Vera

En del stickmönster är så vackra att det inte är någon mening att kämpa emot, trots att en vet att det är ett vansinnesprojekt. Så var det med Vera.

W_a9a1820_small2När vårnumret av Avmaskat (bra grej, köp och stötta!) kom ut föll jag pladask för denna retroinspirerade drömkofta och sen var det bara att köpa garn, lägga upp och be en stilla bön om att mitt slutresultat åtminstone skulle avlägset påminna om bilden i tidningen. Det fanns nämligen flera element med den här koftan som gjorde mig rejält nervös:

  1. Hela kroppen stickas med två färger i ett skitkrångligt mönster med långa flotteringar.
  2. Koftan steekas på tre ställen, dvs. stickas runt för att sedan klippas upp. KLIPPAS. UPP. KLIPPAS. MED SAX. I STICKAT. Det går liksom inte an.
  3. Puffärm???

Det var dock betydligt enklare än jag hade föreställt mig. Mönstret (av Kamilla Svanlund) är extremt tydligt och pedagogiskt, och med hjälp av youtubetutorials blev flerfärgsstickningen jämn och fin. Puffärm visade sig vara förvånansvärt roligt att sticka, och steekningen… tja, det gick. Men jag blev tvungen att ligga på Elisabets kökssoffa och djupandas en bra stund efter klippet. Det enda som visade sig vara riktigt svårt med detta projekt var att beräkna hur mönsterdiagrammet skulle passas in på bak- respektive framstyckena. Jag fick göra om ett par gånger. Jag förstår i efterhand inte riktigt heller hur jag lyckades med konststycket att plocka upp 30 maskor mindre än anvisat till knappbanden, och ändå få dem såpass snygga. Det måste varit stickgudarna som ingrep. Resultatet då? Ehm jodå:

20150927_095419

20150927_095223

20150927_095539

20150927_095710JAG ÄLSKAR DEN HÄR KOFTAN. Det mönstrade livet, puffärmen, insvängningen vid midjan. Den är p.e.r.f.e.k.t. Och jag har gjort den. Jag är så glad, och så oerhört stolt över mig själv. Och jag älskar den här koftan. Jag älskar den som Willow älskar Tara, som medelålders män älskar Bruce Springsteen, som Snubben älskar filipochfredrik, som Jayne älskar sin very favorite gun.

De tekniska detaljerna:
Mönster: Vera av Kamilla Svanlund. Finns just nu bara att få tag i genom webtidningen Avmaskat. Köp, vårnumret är det bästa hittills enligt mig.
Garn: Hverdagsuld, köpt via Majas Manufaktur. Jag gjorde av med nästan fem nystan i färgen Blågrön och lite drygt ett i färgen Råhvid. Mycket bra garn, perfekt till flerfärgsstickning.
Stickor: 3 och 3,5 mm.
Projektet på Ravelry: http://www.ravelry.com/projects/Prettoemma/vera

Annonser

3 reaktioner på ”FO: Vera

  1. Alltså hjälp!! Herregud vad snyggt! Eller snyggt är inte rätt ord men jag är helt mållös! Vansinnigt fint!

  2. DEN HÄR ÄR SÅ OTROLIGT KÄCK. ett sånt projekt som lockar mig men som jag aldrig någonsin skulle ha på mig tyvärr. den klär dig ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s