Islay KAL

Efter att jag stickat klart Juni, kände jag mig ganska oinspirerad. Jag hade ett par bakgrundssockor som jag stickade några varv på här och där, men inget större projekt. Efter ett par veckor av detta var jag i det närmaste desperat och dödligt uttråkad. Därför bestämde jag mig väldigt spontant att hoppa på den knit-along Gudrun Johnston dragit igång för sitt nya koftmönster, Islay. Det visade sig vara precis vad jag behövde.

Jag har inte deltagit i någon organiserad KAL tidigare, men det har varit riktigt roligt – både att följa andras arbete och bli påhejad själv. Kanske var det därför det tog knappt två veckor från uppläggning till fotografering av färdigt projekt? Eller så berodde det på att mönstret är alldeles förträffligt. Det svåraste med det här projektet har seriöst varit att komma underfund med hur en egentligen ska uttala Islay (FYI, det verkar vara eye-lah).

Att vara med i KAL:en har också gjort att jag varit bättre på att dokumentera arbetet med min kofta från början till slut. Det har varit riktigt roligt att se det här:

Bli till det här:

Och slutligen det här:

PS: Bilderna togs bakom sophuset hemma på gården. Livet som stickmodell är oerhört glamoröst.

Koftan stickas sömlöst nedifrån och upp, med förkortade varv för att forma ärmkullen. En i-cordavmaskning runt alla kanter ger en fin finish. Knapphålen är virkade öglor.

Jag är mycket nöjd med den färdiga koftan, och positivt överraskad av garnet – Gästrike 2-trådiga ullgarn från Järbo, som jag aldrig varit särskilt intresserad av tidigare. Jag fastnade för den här olivgröna nyansen och köpte garnet på vinst och förlust. Helt klart ett av mina bättre impulsköp: Garnet är mjukt, elastiskt och har fin glans. Där fick jag för mina garnsnobb-tendenser.

Knapparna i koftan är en historia för sig. Jag gick till den lokala garnbutiken, glad i hågen, men hittade inte riktigt något som passade. ”Men just ja, jag har ju den där knapplådan också!” sa då butiksägaren, och plockade fram en stor låda med vintageknappar hon fått av en kund. Jag hittade ett trettiotal knappar, inklusive dessa i pärlemor. Perfekt i storlek och färg. Det fanns precis fyra. *Glädjedans*

Så vad göra när ett koftprojekt varit så roligt och givande? Och en dessutom har massvis med garn kvar? Lägga upp en till likadan, givetvis. I något mindre storlek.

babyislay

Fortsättning följer.

Annonser

2 reaktioner på ”Islay KAL

  1. du hittar så himla enkla och graciösa mönster att sticka efter! väldigt vacker. och tvåtrådig ull är fantastisssssssk! har testat lite gästrike förut och tycker den är väldigt skön att sticka i 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s