Lära sig något nytt

Jag har fastnat i ett stim av bebiskoftor. Jag har en och en halv miniversion av Islay i gömmorna, sneglar längtansfullt på Wee Chickadee av Ysolda Teague, och häromsistens avmaskade jag en liten liten islandskofta, vilken detta inlägg kommer handla om.

Denna besatthet av att sticka små kläder till små människor har två huvudorsaker: 1. min kusin har precis blivit förälder till en helt ljuvlig liten skrutt, och 2. Bebiskläder är ett utmärkt sätt att öva på nya tekniker. Skulle något gå snett är det känslomässigt mindre förödande att ha förstört en tröja som bara tog några timmar att sticka, snarare än ett plagg i vuxenstorlek.

För någon månad sedan hittade jag ett par överblivna nystan lett-lopi i garnskåpet, och bläddrade igenom boken Knitting with Icelandic Wool (bra bok!) i jakt på inspiration. Jag fastnade för barntröjan Kría, som i original stickas runt, steekas med hjälp av symaskinssöm och sedan utrustas med ett (*konstpaus*) blixtlås.

Blixtlås i kombination med stickat inger mig oförklarliga känslor av vrede, avsky och kränkthet. Detta var alltså inte ett alternativ. Jag hade heller ingen symaskin vid tillfället, så det blev till att leta andra lösningar.

På Kate Davies blogg hittade jag en tutorial för en virkad steek, som verkade helt görbar. Efter jag stickat färdigt den lilla koftan grabbade jag en virknål och lite restgarn, och virkade två kolumner med fasta maskor runt klippmaskan. Sedan tog jag ett djupt andetag, plockade upp saxen och gjorde DETTA:

Japp. Bara klippte i den nystickade koftan som att det vore en helt normal grej att göra. Allt höll ihop, och den virkade steeken är dessutom riktigt snygg att se på. Titta bara, här är den steekade kanten framifrån:

20160424_090806

Bara en liten kedja av maskor avslöjar att här har något hänt. Viker man upp den lilla steekkanten syns detta:

20160424_090723

Inte en enda lös garnände någonstans. Jag har fyra års högskoleutbildning men kan trots detta inte för mitt liv förstå hur det här går till.

Och en bild på den färdiga koftan? Absolut.

20160425_184802.jpg

Har ni sett något så näpet någon gång?

Det var definitivt en lärorik upplevelse att steeka en kofta på det här sättet, och jag fick med mig en smidig teknik som jag kommer använda igen. Det går liksom inte att argumentera när resultatet blir såhär gulligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s